om oss

Vocado består av 6 medlemmar och har sjungit tillsammans sedan våren 2004. Deras repertoar består av allt från visor och folkmusik till pop och jazz, alltid helt acappella. Gruppen har deltagit vid ett antal internationella acappellafestivaler och vunnit flera priser. 2008 tilldelades gruppen första pris och juryns specialpris vid International A Cappella Contest i Leipzig, Tyskland. Sedan dess har Vocado turnerat i såväl Tyskland som Sverige men även i andra länder såsom Finland, Spanien, Belgien, Österrike med flera. Våren 2011 belönades Vocado med utmärkelsen ”Årets Kör 2011” av Sveriges Körförbund. Samma år släppte gruppen sin debutskiva ”Northern Lights” som senare kom att bli nominerad av the Contemporary Acappella Society till deras årliga pris för acappellaalbum.

Lukas

Jag har växt upp med musik hela livet. Mina tidigaste minnen av musik kommer främst från min pappa som jämt spelade sina två-tre favoritlåtar på gitarren när man skulle sova. Jag brukade sitta i trappen och smyglyssna när han spelade och sjöng ”San Francisco (Be sure to wear flowers in your hair)”, ”Hotel Colifornia” och ”Til’ there was you”. Dom sångerna ligger kvar än idag i något gömt musikmedvetande och jag inbillar mig att det var de här sångerna som blev första steget till att jag blev intresserad av musik. Idag lyssnar jag på musik som på något vis berör mig och det kan vara antingen en text eller ett ”sound”.

Man blir ju lätt ”musikskadad” när man håller på med så mycket musik så jag hakar lätt upp mig på saker i låtar. Jag kan spela en låt om och om igen tills jag känner att jag ”förstår” det jag hakat upp mig på. Ibland kan jag loopa en låt i timmar bara för att få höra den där lilla speciella grejen som jag fastnat för. Några band jag emellertid alltid återkommer till är: Keane, Coldplay, Veronica Maggio, Sting, Bo Kaspers Orkester och Kings of Convenience. Men som sagt, oftast är det enstaka låtar som jag fastnar för. På senare tid märker jag att graviterar mot populärmusikhållet, vilket oroar mig lite. Jag tror i och för sig att jag kommer alltid att vara extra svag för de lätt melankoliska, melodiska låtarna som då Keane är det bästa exemplet på.

När jag inte håller på med musik så håller jag på att utbilda mig till Engelsklärare till gymnasiet och högstadiet vid Uppsala Universitet. Just nu har jag dock just tagit ett studieuppehåll för att kunna fokusera mer på Vocado och jobba lite mer. Utöver det så är jag (tyvärr) en riktig gamer och fastnar lätt i något kul datorspel emellanåt.